Dansk Annoncørforening er medlem af Dansk Industri’s fødevareforum, som løbende behandler klager over markedsføring. Tidligere har forummet givet kritik til Kim’s Chips & The Burger Concept.

I dag (12. marts 2025) blev der offentliggjort en ny afgørelse, nemlig vedr. markedsføring fra Sunset Boulevard på TikTok. Læs afgørelsen her: Fødevarereklamer til børn – DI Fødevarer

Links til de relevante videoer:

Vi er ikke enig i afgørelsen som frikender Sunset Boulevard, og det er vi ud fra flg. argumentation:

Dansk Annoncørforening vurderer ikke, at Sunset Boulevard har taget tilstrækkeligt hensyn til børn og unge i deres markedsføring. Vi finder, at kampagnens indhold i høj grad er appellerende for 9-13-årige, og at annoncering på TikTok øger risikoen for eksponering i denne målgruppe.

På den baggrund mener vi, at der bør udtales kritik, og at kampagnen burde have været stoppet / ikke implementeret. Afgørelsen ligger i tråd med tidligere kritik af kampagner fra Kim Chips/Orkla og The Burger Concept.

Vi ved, at mange børn bruger rigtig meget tid på TikTok og derfor skal man være ekstra varsom når man reklamerer på TikTok.

DR’s medieforsknings årlige analyse viser at der er rigtig mange børn på TikTok (og YouTube, Snap, Instagram), så derfor skal man være specielt varsom med markedsføring af usunde fødevarer på disse medier.

Kilde: https://www.dr.dk/om-dr/fakta-om-dr/dr-analyse/hent-medieudviklingen-2024-som-pdf

Vi mener derfor at dette ligger på linje med de andre sager, hvor der er givet kritik i brugen af influenter (Kims Chips & The Burger Concept, se link ovenfor), der har følgere af børn og unge.

Vi har desuden lagt væk på, at Forbrugerombudsmanden tidligere har kritiseret brugen af influenter, der har helt ned til 12% børn og unge som følgere, hvorfor vi mener at det er afgørende for markedsførings-ansvaret når 40-50% af de 9-13 årige anvender TikTok.

Læs om Forbrugerombudsmandens afgørelse her: https://forbrugerombudsmanden.dk/find-sager/sager/markedsfoeringsloven/influenter-med-foelgere-under-18-aar-maa-ikke-reklamere-for-tatoveringer

Og derudover har de ved seneste influent-afgørelser også kommet med denne

”Forbrugerombudsmanden vurderede også, at en influent, som havde færre end 12 % følgere under 18 år rettede sig mod børn og unge. Forbrugerombudsmanden lagde navnlig vægt på, at der minimum var ca. 37.000 børn som fast fulgte influentens YouTube-kanal. Det indgik bl.a. også i vurderingen, at YouTube-kanaler og -videoer generelt er let tilgængelige og kan tilgås uden at have en YouTube-profil.”

Kan læses her: https://forbrugerombudsmanden.dk/find-sager/sager/markedsfoeringsloven/sager-efter-markedsfoeringsloven/boernogunge/2405922-2406341-2406340-2406342-2406343-og-2406344-influenter-skulle-overholde-de-saerlige-regler-for-markedsfoering-rettet-mod-boern-og-unge

Spørgsmål eller kommentarer kan rettes til

Direktør Thomas Kragh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *