Kontrol og effekt i digital markedsføring

Markedsføring overfor børn & unge

Dansk Annoncørforening ønsker at effekten på tværs af medie-kanaler bliver så enkel, stærk og transparent som muligt, således at kontrollen for mediekøbet, eksekveringen og effekten forbliver hos annoncørerne. Ultimativt for at give annoncører bedre effekt. Dette vil vi søge i samarbejde med bureauer, medier & auditører. Vi vil derfor bla. udvikle viden, værktøjer og andre aktiviteter i et tæt samarbejde med alle interessenter.

Vi deltager desuden i diverse foraer, som feks: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens forum for digitale tjenester (DSA), Dansk Industri (DI)’s Forum for Fødevarereklamer m.fl.

Vi arbejder for at styrke lovgivningen (DSA og DMA), som ikke fungerer ordentligt endnu, med specielt fokus på håndhævelse af markedsføringslovens særskilte regler for “Børn & Unge”.

Analysen: Medier, Kontrol & Effekt

Vi har med baggrund i analysen “Medier, Kontrol & Effekt (januar 2024, gennemført sammen med Danske Medier), yderligere i foråret 2024 gennemført en behovs-analyse hos ledende danske virksomheder indenfor 5 brancher:

  1. Mode & skønhed
  2. Alkohol & tobak
  3. Mad, slik, drikkevarer
  4. Betting, gamling & spil
  5. Økonomi (svindel, tyveri mm)

Vi har herefter udformet en strategi, som vi vil løfte sammen med partnere på området.

I tæt samarbejde med andre organisationer, vil vi sikre at medlemmerne har en opdateret viden om de bedste muligheder for at udøve selv-regulering i deres markedsføring overfor børn & unge, især på sociale medier.

Selvregulering viser, at annoncører er dedikerede til at handle ansvarligt og tage hensyn til de særlige behov og sårbarheder, der er forbundet med målgruppen af børn og unge. Dette kan bidrage til at opbygge og bevare et positivt omdømme for virksomheden

Overvågning af skadeligt indhold på sociale medier

Kontrollen med ulovligt og skadeligt indhold fungerer ikke på de sociale medier (TikTok, Snap, Instagram, YuouTube mm). På trods af ny EU-lovgivning (DSA, DMA) som skal sikre at platformene fjerner det skadelige (og ulovlige) indhold, sker det ikke.

Det er jo ikke godt nok. Slet ikke. Det vil vi gerne gøre noget ved. Tiktok lever 100% af reklamer, men INGEN virksomheder ønsker at støtte skadeligt indhold. INGEN.

Ingen af vores medlemmer, eller andre ansvarlige annoncører, ønsker at støtte det skadelige indhold med deres annoncer. Vi har derfor bedt “Digitalt Ansvar” om at udvikle en service, som tester for ulovligt og skadeligt indhold – og hvilke virksomheders reklamer der præsenteres sammen med det skadelige indhold.

Servicen vil omfatte overvågning indenfor

  1. Selvskade
  2. Vold
  3. Porno
  4. Økonomisk svindel, tyveri

Vi vil udvikle den i samarbejde med Forbrugerrådet, Børns Vilkår og Red Barnet. I tæt samarbejde disse organisationer, vil vi sikre at medlemmerne har en opdateret viden om de bedste muligheder for at udøve selv-regulering i deres markedsføring overfor børn & unge, især på sociale medier.

Selvregulering viser, at annoncører er dedikerede til at handle ansvarligt og tage hensyn til de særlige behov og sårbarheder, der er forbundet med målgruppen af børn og unge. Dette kan bidrage til at opbygge og bevare et positivt omdømme for virksomheden

Tag fat i os, hvis du vil høre mere

Arbejdsgrupper & internationalt samarbejde

Sammen er vi stærkere. Det gælder i Danmark (kom og vær med i en af vores arbejdsgrupper) – og det gælder internationalt. Derfor er vi i tæt dialog og samarbejde med andre landes annoncørforeninger – i særdeleshed Sverige, Norge, Finland – men også i WFA (Worl Federation of Advertisers).

Det gælder bla på flg. 4 områder:

1. Markedsføring på sociale medier

I tæt samabejde med vores kollegaer i Annoncørforeningerne i Sverige, Norge og Finland lancerede vi GARM Nordic. Formålet er en Nordisk implementering af World Federation of Adertisers globale initiativ: Global Alliance for Responsbile Media (GARM). Vores fokus er på at forene Nordiske annoncører, medievirksomheder, teknologiplatforme og brancheforeninger i en fælles indsats for at skabe mere ansvarlige og sikre sociale medier

2. Influencer markedsføring

En af de områder der giver udfordringer er brugen af influencere, hvor bla. Kims Chips (Orkla) og TBC (The Burger Concept) har fået kritik for deres brug af influencere. Dansk Annoncørforening sidder med i Dansk Industri’s forum for fødevarer, som kan udtale kritik af markedsføring indenfor fødevarer. Læs mere her

Formålet med dette kodeks er at virksomheder udfører aktiv selv-regulering, og sikrer sig en ansvarlig markedsføring, der holder sig indenfor lovens rammer.  Dansk Annoncørforening er aktivt medlem af forummet, og hjælper gerne medlemmer der har spørgsmål, eller vil rådgive sig ifht konkurrenters aktiviteter. Alle kan anmelde sager via DI’s hjemmeside (link), ligesom forummets medlemmer har mulighed at tage sager op af egen drift.

Spørgsmål? Hjælp? Vi har udviklet en gratis “Guide” – samt en 10-punkt workshop, der kan afklare snitflader for vores medlemmer. Tag fat i os for at høre mere.

Sag nr 1: KiMs Chips Battle

KiMs Chips Battle blev en bemærkelsesværdig kampagne, hvor influencere som Alexander Husum og andre kendte profiler konkurrerede om at få deres chips-varianter solgt i størst antal. Kampagnen var målrettet unge og resulterede i over 1,2 millioner solgte chips-poser på tre måneder. Kampagnen vandt årisen ved årets Rambuk, som den mest effektive. Flot. Trods den store succes blev kampagnen kritiseret af Forbrugerrådet Tænk og i DI’s forum for potentielt at ramme en ung målgruppe via de anvendte influencere. Kampagnen omhandlede brugen af sociale medier som TikTok og YouTube, der nemt når børn under 13 år, hvilket udfordrer markedsføringslovens regler om beskyttelse af børn. Desuden fik Orkla (der ejer Kims Chips Battle), kritik for ikke at stoppe kampagnen efter kritikken.

Sag nr 2. The Burger Concept

En anden opsigtsvækkende sag var en kampagne for burgerkæden “The Burger Concept” (TBC), hvor influencere promoverede specifikke menuer via platforme som Instagram og TikTok, havde direkte salgs-budskaber i sit indhold målrettet børn – samt at kampagnen blev kritiseret for at være vildledende, da reklameindholdet ikke var tydeligt markeret som betalt samarbejde. TBC stoppede herefter kampagnen.

Disse sager understreger behovet for både virksomheder og influencere at forstå og efterleve reglerne for influencer marketing, især når det gælder beskyttelse af børn og unge.

3. Programmatisk markedsføring

Vi har nedsat en arbejdsgruppe af de ledende danske medier og mediebureauer, som i samarbejde skal udvikle løsninger der giver annoncører mere transparens og kontrol med den programmatiske markedsføring.

  1. Test af løsninger til Programmatiske udfordringer, herunder negative konsekvenser i effektmåling, Brand Safety måling og benchmark mm
  2. Udvikling af en “Programmatic Buyers Guide”
  3. Seminarer og konferencer til videndeling og internationale cases – bliver annonceret her

Deltagerne er:

  • Bureauer: OMD, GroupM, Dentsu, Orchestra, Matterkind
  • Medier: JP/POL, Berlingske, STEP, Tv2

4. Retail Media markedsføring

Retail Media er et område i voldsom vækst, ikke kun i Danmark, og vi har derfor (sammen med Dansk Erhverv) nedsat et Retail Media Forum, der skal fremme viden, læring og effekten af markedsføringen.

Gruppen arbejder pt med flg områder:

  1. Fælles standarder i priser, effekt-dokumentation mm – og senere en “Retail Media Buyers Guide”
  2. Test af effekten i Retail Media
  3. Konferencer og seminarer
  4. Et samarbejde med annoncør-foreningerne i Finland, Sverige og Norge i denne sammenhæng

Deltagerne er bla.:

  • Retailere & brands; Matas, Coop, Nemlig, Boozt, Elgiganten, 7-Eleven, Imerco m.fl.
  • Mediebureauer: OMD, Dentsu, GroupM, Nørgaard Mikkelsen m.fl.

Vil i med?

Thomas Kragh,

CEO/Direktør

+45 5139 3347
thomas@danskannoncørforening.dk